/* */

Cais

Cais

Caisul reprezintă una dincele mai apreciate specii pomicole atât pentru consum în stare proaspata a fructelor dar mai ales pentru prelucrare. Practic posibilităţile de desfacere pe piaţă ale caiselor sunt nelimitate.

Caisul deţine o pondere destul de mică din suprafaţa pomicolă din România(cca. 5-6%).

Reanalizarea acestei specii în cadrul sistemului de producţie vegetală pomicolă, poate revigora cultura caisului, deşi suprafaţa ocupată de cais în viitorul apropiat, în ţara noastră, nu va depăşi 10.000–12.000ha.

Caisul gaseste conditii favorabile de dezvoltare in spatiul cuprins intre paralelele 48 latitudine nordica si 35 latitudine sudica,in zona subtropicala, exceptimd zona tropicala propriu-zisa. Desi are o rezistenta mare la ger (pana la -27o C...-30oC) si ocupa un areal atat de vast, cultura industriala a caisului este totusi restransa, suprafata livezilor de cais fiind estimata la aproximativ 350 - 380 mii hectare.

Pomii de cais intra relativ repede pe rod, in anul 3-5 de la plantare, in conditii de mediu favorabile si prin aplicarea unor tehnologii de cutura adecvate, realizeaza productii mari si sustinuta an de an, iar atunci cand sunt altoiti pe cei mai productivi portaltoi, reusesc pe tipuri variate de sol. Caisul poate fi cultivat si in regiuni de stepa, fiind una dintre speciile pomicole cele mai rezistenta la seceta.

Capacitatea redusă de adaptare, slaba rezistenţă la gerurile de revenire (ceea ce duce la recolte inconstante), împiedică extinderea pe un areal mai mare a acestei specii valoroase.

Cererea mare de fructe pentru consumul proaspat este determinata de continutul ridicat in zaharuri, saruri minerale, vitamine si acizi, compozitie care le confera o mare valoare alimentara.

Compozitia chimica bogata a fructelor le confera si valoare de medicament putand fi consumate in cazuri de astenie fizica si intelectuala, anemie, insomnii, convalescenta. Sunt recomandate de asemenea, in alimentatia copiilor rahitici si cu intarziere in crestere.

Caisele sunt prelucrate sub forma de compot, fructe in sirop, sirop, gem, dulceata, peltea, marmelada. Pot fi prelucrate, de asemenea, sub forma de bauturi nealcoolizate, ca suc sau nectar sau alcoolizate sub forma de distilat si lichior.

Caisele sunt foarte apreciate atat pe piata interna cat si la export sub forma de fructe uscate, iar pentru multe popoare din zonelecu climat rece fructele de cais sunt considerate delicatese.

Pentru o plantatie sanatoasa si viguroasa, trebuie sa aplicati programul preventiv de combatere a bolilor si daunatorilor la cais.

Pomii de cais produsi in Pepiniera Dumbrava sunt aclimatizati, fara virusi , iar soiurile sunt 100% autentice.

Soiuri de cais pe care pepiniera pomicola Dumbrava le produce din colectia proprie: Amiral, Auras, Augustin, Cea Mai Buna de Ungaria, Comandor, Dacia, Elmar, Fortuna, Favorit, Goldrich, Horcot, Harogem, Mains, Mamaia, Olimp, Sirena, Tudor.

Pomii se incadreaza pentru Programul de Reconversie Pomicola .



Comparare Produse (0)


Cais Augustin / portaltoi mirobolan sau cais franc

Cais Augustin / portaltoi mirobolan sau cais franc

Pomul (cais Augustin) este de vigoare mare, port deschis cu rodire predominant pe buchete şi ramuri de 1 an.Foarte productiv: peste 17,0 t/ha.Fructul..

În Stoc

10,00Lei

Cais Amiral / portaltoi mirobolan sau cais franc

Cais Amiral / portaltoi mirobolan sau cais franc

Cais AmiralEste un pom fructifer de vigoare mare si autofertil cu formatiuni de rod scurte. Soiul are o buna rezistenta la bolile specifice. Fructul..

În Stoc

10,00Lei

Cais Comandor / portaltoi mirobolan sau cais franc

Cais Comandor / portaltoi mirobolan sau cais franc

Soiul de cais ComandorFructulMarimea fructului este mare 60-65g.Forma fructului Comandor este ovoida si usor turtita lateral, cavitatea pedunculara es..

În Stoc

10,00Lei

Cais Dacia / portaltoi mirobolan

Cais Dacia / portaltoi mirobolan

Soiul de cais Dacia este de origine romaneasca brevetat in anul 1994.Fructul este de marime mare 85-95 g.Forma fructului de cais Dacia este sferica, c..

În Stoc

7,00Lei 10,00Lei

Cais Goldrich / portaltoi mirobolan

Cais Goldrich / portaltoi mirobolan

Soiul de cais Goldrich este de origine americana.Principalele caracteristici tehniceEpoca de coacere este timpurie, in prima jumatate a lunii iulie. I..

În Stoc

7,00Lei 10,00Lei

Cais Mamaia / portaltoi mirobolan

Cais Mamaia / portaltoi mirobolan

Cais Mamaia este un soi de vigoare mijlocie, cu capacitate slabă de garnisire, are fructul mijlociu, ovoidal, portocaliu, acoperit mai mult de ju..

În Stoc

10,00Lei

Cais Olimp / portaltoi cais franc

Cais Olimp / portaltoi cais franc

Cais Olimp Fructul: Marimea este mare 65-75 g. Forma fructelor de cais Olimp este sferic-alungita, usor turtite lateral, cavitatea pedunculara es..

În Stoc

7,00Lei 10,00Lei

Cais Sirena / portaltoi cais franc

Cais Sirena / portaltoi cais franc

Caisul Sirena este un soi de origine romaneasca, omologat in 1979.Principalele caracteristici tehnice: Epoca de inflorire: mijlocie. Pomi de vigoare ..

În Stoc

10,00Lei

Cais Sulmona

Cais Sulmona

Soi de origine românească omologat în 1979Caracteristici tehnice:  epoca de înflorire : târzie; pomi de vigoare mare, distanţa de plan..

Stoc epuizat.

10,00Lei

Cais Auras

Cais Auras

Pomul are vigoare mare, port uşor deschis cu rodire predominant pe buchete de mai. Productiv  peste 12,5 t/ha (medie a trei ani, di..

Stoc epuizat.

10,00Lei

Cais Cea Mai Buna De Ungaria

Cais Cea Mai Buna De Ungaria

Pomul fructifer Cais soiul cea mai Buna de UngariaSoiul de cais Cea Mai Buna De Ungaria are epoca de înflorire mijlocie spre târzie.Pomii sunt de vigo..

Stoc epuizat.

10,00Lei

Cais Harcot

Cais Harcot

Pomi de vigoare mare, distanţa de plantare 5/5 m. Epoca de înflorire timpurie, abundentă.  Rodire combinată pe ramuri scurte şi lungi. Po..

Stoc epuizat.

10,00Lei

Afişare 1 - 12 din 12 (1 pagini)