/* */

Pomul este semiviguros, cu coroana piramidala si rodeste pe tepuse si burse. Intra pe rod in anul 3 de la plantare. Fructul este supramijlociu si mare, piriform, usor alungit. Pielita este de culoare verde-galbuie, cu rosu aprins, dungat pe partea insorita, de grosime medie. Suprafata fructului este acoperita cu rugina. Pulpa este de culoare alba, consistenta, de tip crocant, suculenta. Fructele ajung la maturitatea de consum in perioada octombrie-decembrie. Au o greutate de 160-180g si gust bun. Sunt destinate pt. consum in stare proaspata si pentru industrializare sub forma de suc si nectar. 

 

Avantaje produs:

-fructul este piriform alungit, cu fructe de 160-180g in medie, dar ating si peste 200-250g, de culoare verde-galbui acoperita cu rosu aprins la coacere, pe 10-30% din suprafata fructului

-pomul are vigoare mijlocie, rodeste pe tepuse si burse si fructifica incepand cu anul 4 dupa plantare

-nu necesita efectuarea unui numar mare de tratamente

Beneficii client:

-este un soi ce contine o serie de vitamine si minerale, benefice sanatatii omului

-se preteaza la majoritatea tipurilor de sol

-este rezistent la inghet, boli si daunatori

-pulpa este alba, de tip crocant, iar la coacerea definitiva devine fondanta

 

Ingrijire:

 Acest tip de pom fructifer trebuie tratat cu o cantitate mica de fertilizator; doze mari de nitrogen il fac vulnerabil la boala numita mana. Este recomandat sa se fertilizeze usor la inceputul celei de-a 2-a primaveri de la plantare si in anii urmatori, in aceasi perioada, cam cu 2 saptamani inainte de inflorire. Daca pomul este plantat pe un sol mai putin fertil, folositi nitrat de amoniu, intr-o cantitate multiplicata cu anii de cand a fost plantat. In cazul in care parul a crescut mai mult de 30 cm intr-un sezon, folositi mai putin fertilizator in anul urmator; daca frunzele au o culoare verde pal sau chiar galbena pe timpul verii, in anul urmator e recomandat sa mariti putin doza de fertilizator. Aveti grija sa nu stropiti fertilizator in jurul perilor, pentru ca un mediu cu prea mult nitrogen e propice pentru bacteria care imprastie mana, iar aceasta poate ataca mai usor scoarta copacului tanar.

- ramurile pot fi legate pe garduri sau sarme speciale pentru a incuraja cresterea pe orizontala si aparitia timpurie a buchetelor de fructe

- aveti grija ca parul sa nu fie inconjurat de buruieni si udati-l bine pe timpul perioadelor secetoase pentru ca radacinile sa se fixeze usor

- pe perioada de toamna se recomanda aplicarea unui tratament mai dur, pentru a intari pomul. Daca parul din gradina dumneavoastra este plantat in mijlocul unui spatiu cu gazon, nu mai tratati peluza cu fertilizator, deoarece cantitatile mari de nitrogen care ajung la copac in a 2-a jumatate a verii intarzie procesul de pregatire a parului pentru iarna. 


Portaltoi folosit: gutui tip A

Spune-ţi opinia

Autentifică-te sau Înregistrează un cont nou pentru a putea scie o opinie

Par Monica

  • 15,00Lei


Produse asemănătoare

Par Napoca

Par Napoca

Pomul Napoca este viguros cu coroana larg conica. Fructul este piriform de marime mijlocie, foarte aspectuos. Pielita este suptire..

15,00Lei

Par Conference

Par Conference

Pomul de vigoare mica-medie, intrare rapida pe rod. Fructele sunt de marime mare, iar forma este uneori neregulata. Pielita este de culoare verde cu lenticele e..

15,00Lei

Par Carpica

Par Carpica

Pomul in livada are vigoare mijlociespre supramijlocie si are afinitate buna cu gutuiul tip A ; reuseste bine si pe gutui intermediar sau ftanc, avand cerinte..

15,00Lei

Par Williams

Par Williams

WilliamsEste soiul etalon pentru calitatea deosebită a fructelor si face trecerea intre soiurile de vară si cele de toamnă, maturandu-se la sfarsitul lun..

15,00Lei

Par Cure

Par Cure

Soi de iarnă, de origine franceză, foarte răspandit la noi.Pomul este viguros, cu coroana răsfirată, produce mult, dar alternant (soi triploid). Este fo..

15,00Lei

Par Williams Rosu

Par Williams Rosu

Soiul de par Williams Rosu este o mutatie mugurală a soiului Williams (SUA), introdus după anul 1945.Pomul are vigoare mijlocie, este foarte productiv si lips..

15,00Lei

Par Argessis

Par Argessis

Pom de vigoare mijlocie, autosteril, cu fructe mijlocii, tronconice sau piriforme cu gât scurt uşor asimetrice. Pieliţa este de culoare galben-verzuie acoperită..

15,00Lei

Par Olivier de Serres

Par Olivier de Serres

Olivier de Serres este un soi Frantuzesc, cultivat foarte putin in Romania, care se pastreaza foarte bine peste iarna.Soiul Olivier de Serres a fost creat la ..

15,00Lei

Etichete: Pom, fruct, altoit, prun, cais, piersic, nectarin, cires, visin, mar, par, gutui, zmeur, trandafir, Cobadin, Valu, Traian, Basarabi, Constanta, Medgidia, Tulcea, pepiniera, Dumbrava