/* */

Visinul  

               este principalul portaltoi al visinului, in regiunea de dealuri si de silvostepa cu peste 450 mm precipitatii anuale. Serveste ca portaltoi si pentru cires in solurile grele, mai reci si  mai umede, neasigurand inca o prindere buna la altoire. De asemenea, pomii altoiti pe acest portaltoi nu cresc atat de mari si nu au o longevitate atat de mare ca cei altoiti pe cires salbatic, productia fiind mai mica.

Soiurile de visin altoite pe acest portaltoi au o afinitate buna, cresc viguros si au o longevitate mai mare de 25-30 ani, decit in cazul altoirii pe mahaleb.

Dintre neajunsurile visinului ca portaltoi se remarca: incoltirea slaba a samburilor si inclinatia spre drajonare, mai ales a pomilor batrani.

In pepiniera, puietii cresc bine si dau prinderi bune la altoire.

Mahalebul sau visinul turcesc

              este portaltoiul  ciresului si visinului in regiunile secetoase ; poate fi folosit si in regiunea dealurilor, unde precipitatiile atmosferice nu trec de 600 mm anual si apa freatica nu se afla aproape de suprafata solului.

Este mai rezistent decat ciresul atat la seceta cat si la ger, rezistand foarte bine si la atacul purecilor de frunza. Samburii de mahaleb prezinta un mare procent de rasarire, iar puietii o mare putere de crestere atat in scoala de puieti cat si in scoala de pomi. In solurile prea bogate, aceasta crestere puternica a mahalebului devine un defect, intrucat puietii se ingroasa prea mult si nu se preteaza la altoire.

Spre deosebire de marea vigoare din pepiniera, in livada mahalebul isi incetineste ritmul de crestere si cu timpul cresterea lui in grosime ramane in urma ingrosarii altoiului, ceea ce duce la formarea unei umflaturi in punctul de altoire.

Spune-ţi opinia

Autentifică-te sau Înregistrează un cont nou pentru a putea scie o opinie

Portaltoii ciresului si visinului

  • 0,00Lei


Etichete: Portaltoi, cires, visin, turcesc, mahaleb