/* */

Mar Jonathan anul II

Soiul Jonathan - a fost obtinut in S.U.A.  (1880).

  Jonathan este unul din cele mai valoroase soiuri de mar de iarna cultivate in Romania.

Pomul- coroana marului Jonathan devine la inceput larg-piramidala, iar mai tarziu sferic-turtita, cu ramurile atarnande; dintre ramurile de rod predomina nuielusele si tepusele.

Fructul de Jonathan este mijlociu sau supramijlociu (110-130g), conic-trunchiat, rotunjit la ambele capete, simetric, neted sau cu coaste mici in regiunea caliciului. Culoarea de laza la Jonathan este galbena-limonie, deschisa, cu o usoara nuanta verzuie, vizibila numai pe partea umbrita a fructului si in cavitatea caliciala; culoarea acoperitoare este de un rosu-sangeriu aprins, peste care se astern dungi de un rosu mai inchis (bordo), care la majoritatea merelor nu se disting. In regiunea cavitatii pedunculare si pe partea expusa la soare exista ruginafina sub forma radiculara. Jonathan are pedunculul galben-verzuisau brun-ruginiu, ingrosat la capat; iese din cavitate. Cavitatea pedunculara este adanca sau foarte adanca, ingusta, conica, cu pielita curata. Caliciul este supramijlociu, inchis sau semideschis. Cavitatea calicioasa la Jonathan, este ingusta, adanca, cu marginea ondulata. Jonathan are o pielita subtire, neteda, tare, elastica, lucioasa, uneori unsuroasa. Inima este foarte mica, in forma de ceapa rotunjita, bine delimitata de fascicule verzui. Lojile sunt foarte mici, inguste si inchise. Camera axiala la Jonathan este foarte mica, la unele fructe inexistenta. Pulpa este foarte fina, galbuie-verzuie, galben-crem si galben mai inchis in zona inimii; la unele fructe, sub pielita exista infiltratii rosiatice; este suculenta, dulce, putin acidulata, cu aroma puternica specifica marului , in concluzie foarte placuta la gust.

Jonathan este foarte productiv, dar sensibil la rapan si foarte sensibil la fainare si Bitter pit. Daca li se aplica cu regularitate taieri de fructificare si tratamente antiparazitare, pomii formeaza lastari suficient de grosi, care vor fi atacati mai putin de fainare.

Fructele sunt rezistente la transport, manipulare si pastrare


Soi de iarna, avand epoca de coacere dupa 25 septembrie.


Pepiniera Dumbrava, produce soiul de mar Jonathan si ceilalti pomi fructiferi sub controlul I.T.C.S.M.S. Constanta si Directia Fitosanitara Constanta

Spune-ţi opinia

Autentifică-te sau Înregistrează un cont nou pentru a putea scie o opinie

Mar Jonathan

  • 10,00Lei


Cantitate minimă de comandat pentru acest produs este de 2

Produse asemănătoare

Mar Goldspur

Mar Goldspur

Mar Goldspur anul IISoiul Goldspur este originar din S.U.A. Pomul are vigoare mica, fructifica pe ramuri de rod scurte, destinat plantatiilor superintensiv..

13,00Lei

Mar Granny Smith

Mar Granny Smith

Pomul fructifer Mar Granny Smith. anul IIPomul este CERTIFICAT, sub atenta supraveghere a I.T.C.S.M.S. Constanta.Pomul este de vigoare mijlocie ce rodeste pe r..

13,00Lei

Mar Generos

Mar Generos

Pomul fructifer Mar Generos anul IISoiul este produs si comercializat de Pepiniera Dumbrava - Cobadin cu "CERTIFICAT de conformitate"Pom de vigoare mijlocie, cu..

10,00Lei

Mar Idared

Mar Idared

Pomul fructifer Mar Idared anul II. Pomul (Mar Idared) produs de Pepiniera Dumbrava, este de vigoare mijlocie cu port ramificat , foarte productiv (30 to...

10,00Lei

Mar Mutsu

Mar Mutsu

Mar Mutsu anul IISoiul de mar Mutsu este de origine japoneza, introdus ca soi comercial in 1949. Pomul Mutsu este de vigoare mare cu coroana rasfirata si inflor..

10,00Lei

Mar Florina /M106

Mar Florina /M106

Pom fructifer Mar Florina anul IISoiul de mar Florina produs in pepiniera Dumbrava este certificat.Pomul este de vigoare mare, coroana globuroasa,deasa.Fr..

10,00Lei

Etichete: mar, Jonathan