/* */
  • Prun Tuleu gras

Prun Tuleu gras anul II.   

Soi romanesc, originar din zona Leordeni–Arges.

Pomul creste foarte viguros in pepiniera si in primii ani de livada, după care vigoarea incepe sa scada treptat.

Are afinitate la altoirea pe corcodus , dar se desprinde usor la vanturi puternice in pepiniere, de aceea se preferă altoirea pe portaltoi franc. Ramurile de schelet au un unghi mic de insertie, ceea ce are ca efect dezbinarea lor sub greutatea rodului. Fructifica pe buchete de mai si ramuri mijlocii. In conditii de agrotehnica buna produce mult, dar

inconstant, recoltele bune alternand cu cele mediocre. Intarzierea recoltatului contribuie la alternanta de rodire. Infloreste la mijlocul epocii de inflorire a prunului, este androsteril, cu stamine atrofiate, limonii si lipsite de polen, având nevoie de polenizare cu soiurile d'Agen, Stanley, Anna Spath.

Este sensibil la monilioza si prezinta simptome de varsat numai pe frunze.

Marimea fructului 30-35 g.  Fructul este mijlociu, elipsoidal, de culoare rosietica fiind considerat in continuare cel mai bun soi din punct de vedere gustativ, pulpa nu este aderenta la sambure. Se recomanda atat pentru consum in stare proaspata, cat si pentru prelucrare, deshidratare si distilare.

In functie de zona, fructele se pot coace in intervalul cuprins intre sfarsitul lunii August si inceputul lunii Septembrie.

Spune-ţi opinia

Autentifică-te sau Înregistrează un cont nou pentru a putea scie o opinie

Prun Tuleu gras

  • 10,00Lei


Etichete: prun, Tuleu, gras