/* */

Fertilizarea terenului

FERTILIZAREA TERENULUI este o lucrare importanta care precede plantarea puietilor. Dupa cum se stie, aportul de azot, potasiu si fosfor in sol este adus in mod natural dar de cele mai multe ori este insuficient. De aceea este necesara interventia omului pentru asigurarea dozelor normale. Aportul suplimentar de N, P si K se realizeaza [rin administrarea de gunoi de grajd fermentat sau prin administarea de ingrasaminte chimice avand ca substanta active unu, doua sau toate cele trei elemente. Daca in cazul livezilor pe rod ingrasamintele natural pot alterna de la an la an cu cele chimice, inainte de plantarea pomilor se recomanda o felrtilizare mixta si anume aprox. 50to/ha gunoi de grajd precum si 800 kg auperfosfat impreuna cu 200-250 kg sare potasica. Fertilizarea se face prin imprastierea uniforma, pe intreaba suprafata, a cantitatilor recomandate. Ea se efectueaza inainte cu 1-5 luni de momentul plantarii.

Daca plantarea va avea loc in toamna (oct.-nov.) fertilizarea se va face in perioada mai-septembrie.

Daca insa plantarea se va face primavara, fertilizarea se va aplica in toamna, Si intr-un caz si in altul fertilizarea va fi urmata de o incorporare in sol printr-o aratura obisnuita. Inaintea inceperii saparii gropilor pentru pomii tineri se va executa o desfundare a solului pana la o adancime de 60-70 cm. Exista pluguri speciale pentru aratura la o asemenea adancime dar, in functie de natura solului, pot fi necesare si tractoare mul mai puternice decat cele de 65 CP.

Pe suprafete restranse aceasta lucrare se poate executa si manual la adancimea a doua cazmale cu calcator. In urma desfundarii la adancime, intreaga suprafata se va discui in vederea maruntirii brazdelor si a nivelarii terenului.


Nu sunt produse în această categorie.