/* */

Operatia de plantare

Plantarea

Inainte de inceperea plantarii pomilor, in viitoarea livada vor fi asigurate urmatoarele materiale auxiliare:

-balegar fermentat, o galeata/pom;

-balega proaspata de vita, o galeata/25pomi;

-apa;

-pamant galben, o galeata/25 pomi;

-200 g ingrasamant complex (N,P,K)/pom.

Intr-una din gropile sapate in vederea plantarii si aflata in centrul terenului se va pregati o ,,mocirla” formata din o parte balega proaspata de vita, o parte apa peste care se adauba pamant galben pana cand, prin amestecare continua, se obtine o pasta de consistenta medie. In aceasta pasta se vor cufunda complet radacinile pomilor fasonati, atatia cati incap in groapa.

Fasonarea pomilor se executa cu o foarfeca de pomi bine ascutita. Se aplica atat radacinilor cat si ramificatiilor trunchiului, daca ele exista.Se elimina, prin taiere, doar radacinile uscate, rupte sau ranite. Daca, in momentul plantarii, pomul tanar se prezinta ca o varga neramificata acesta se va reteza, deasupla unui mujure, la o inaltime de 1-1,25 m. Aceasta este inaltimea de proiectare a trunchiului si, in functie de optiuni, dimensiunea indicate poate fi mai mare sau mai mica.

Daca insa pomul are deja cateva ramificatii laterale atunci se va aplica taierea reductive care are in principal, doua scopuri: reducerea masei vegetale care va trebui hranita in viitoarea preioada de vegetatie de catre o radacina slabita prin operatia de dezgropare si, in al doilea rand, inceperea taierilor de formare a coroanei pomului.Prima ramificatie care se va indeparta de la inel este lastarul concurrent (in cazul in care acesta nu a fost indepartat in pepiniera).Lastarul concurrent este prima ramificatie crescuta imediat sub cresterea anuala a varfului. Are, de regula, o orientare vertical si poate fi la fel de viguros ca si varful insusi. In situatia in care lastarul concurrent are o crestere mai convenabila de sub lastarul concurent ales ca ax de prelungire, care a devenit concurenta pentru acesta. Se va verifica daca in acest caz mai raman suficiente ramificatii pentru proiectarea primului etaj de ramificatii principale.

Urmatorul pas este alegerea celor cateva ramificatii principale (dintre cele care exista!) care vor constitui sarpantele viitoarei coroane. In acest moment este absolut obligatoriu s ava fi hotarat deja asupra formei de coroana dorita.

Restul de pomi va fi depozitat intr-un loc umbros si se vor inveli cu saci umeziti. Plantarea  incepe de la capatul primului rand unde se va adduce un pom bine mocirlit si o galeata de balegar. Tot timpul vor fi respectate urmatoarele reguli importante:

-In zona de deasupra punctului de altoire se poate observa, pe o parte a tulpinii, o zona mai inchisa uneori, pigmentata cu muschi. Aceasta este partea dinspre nord orientate in pepiniera. Si in plantatie va fi respectata aceasta orientare in sensul ca aceasta parte se va afla tot cu orientarea inspre nord.

-Punctul de altoire (vizibil fara dificultate) va trebui sa se situeze la suprafata solului dar nu mai sus de aceasta.

Cu respectarea acestor reguli se va trece la plantarea primului pom. O persoana va aseza pomul mocirlit si fasonat, cat mai pe centrul gropii adica acolo unde a fost pichetul. Daca varfurile radacinilor se aseaza pe fundul gropii iar punctul de altoire este la nivelul solului se vor arunca mai multe lopeti de pamant luat din musuroiul din stanga (pamant de la suprafata) si acesta se va tasa cu piciorul peste radacini.

Peste acest prim strat (aprox. 5 cm.) de pamant se va presara un strat tot de 5 cm, de balegar fermentat. Se va continua cu adaugarea si tasarea straturilor de pamant de suprafata si balegar si apoi doar cu a pamantului scis din fundul gropii, atunci cand a fost sapata. Daca groapa este cu mult mai adanca decat inaltimea radacinii atunci ea se ca umple cu pamant de suprafata pana la inaltimea necesara. Aceasta se va tasa usor. In continuare se va proceda ca mai sus. In cazul plantarilor de primavara, la radacina fiecarui pom se va face cate un dig circular menit sa dirijeze apa catre radacina pomului iar la plantarile de toamna la radacina fiecarui pom se va face cate un musuroi de pamant de 30-40 cm menita sa protejeze zona de altoire impotriva inghetului.

Pe masura ce operatia de plantare evolueaza este bine sa se faca o verificare vizuala, pe randuri, a lincaritatii acestora inainte de plantarea fiecarui pom. Se va elimina astfel neajunsul ca la incheierea unui rand sa se constate ca unul sau mai multi pomi nu sunt aliniati perfect cu ceilalti.

Urmatoarea actiune este fixarea in pamant a tutorilor. Inainte de aceasta este indicata cufundarea varfurilor tutorilor in gudron, smoala topita sau arderea superficiala a acestora. Este recomandabil ca tutorii sa se amplaseze in partea de nord a pomilor lasand un spatiu de doua degete intre tutore sip om. In cazul plantarilor toamna, inainte de legarea pomului de tutore se va proteja tulpina acestuia impotriva rozatoarelor prin infasurarea cu folie de polietilena sau alte material de protectie. Dupa plantarile de primavara aceasta operatie poate fi facuta sau nu, dupa situatia existent in zona. Legarea puietilor de tutore se poate face cu sfoara, rafie, benzi din plastic, nuiele de rachita etc. Se va asigura cel putin un tampon din paie, iarba uscata, foi de porumb, intre tutore sip om. Acesta trebuie sa impiedice ranirea scoartei prin contact cu tutorele in timpul vanturilor puternice.

In acest moment lucrarile de plantare se considera incheiate.


Nu sunt produse în această categorie.