🍑 Cais Emilia altoit pe Mirobolan – soi românesc productiv, cu fructe mari, dulci și coacere in ultima parte a lunii iunie.
Emilia este un soi românesc de cais, obținut prin cercetare horticolă, cunoscut pentru fructele sale mari, portocalii, cu gust foarte dulce și aromat. Este recomandat pentru consum proaspăt și procesare (gem, compot, uscare), având un conținut ridicat de zahăr și o aromă plăcută.
Altoit pe portaltoi Mirobolan (Prunus cerasifera), pomul dezvoltă vigoare bună, se adaptează ușor la condiții de sol și are o productivitate excelentă și constantă. Este rezistent la ger și tolerant la boli, fiind potrivit pentru livezi comerciale și grădini de familie.
🔧 Caracteristici tehnice:
-
Vârstă pom: 2 ani
-
Portaltoi: Mirobolan (viguros, rustic)
-
Origine soi: România
-
Perioada de coacere: ultima decada iunie
-
Fruct: mare (60–70 g), portocaliu intens, cu roșu pe partea expusă
-
Pulpa: portocalie, fermă, suculentă
-
Gust: foarte dulce, ușor parfumat
-
Sâmbure: neaderent
-
Polenizare: ✅ autofertil
-
Intrare pe rod: anul 3 de la plantare
-
Productivitate: foarte bună, constantă
-
Rezistență: bună la ger și tolerant la boli (ex: monilioză)
📦 Cais Emilia (2 ani) altoit pe Mirobolan – un soi românesc dulce și productiv, potrivit pentru orice grădină sau livadă!
Mai multe caracteristici si beneficii →
Pomul este de vigoare medie si port etalat, cu gradul de ramificare mediu, cu fructificare predominantă pe buchete de mai şi ramuri de un an. Intra pe rod in anul III -IV de la plantare.
Distanta de plantare este de 4,5/4 m , iar productia medie in acesta schema este de cca 16 t/ha la o densitate de 640 pomi/ha. Sa constatat că productia este variată, în funcţie de poziţia parcelei .
Datorita faptului ca are tendinta de a se supraincarca cu fructe, trebuie supravegheat si degarnisit de flori cand este cazul.
Ca si calitate fata de celelalte soiuri, este faptul ca suporta bine gerul din anotimpul rece si seceta din timpul verii.
Are o comportare bună la bolile specifice caisului (Monilinia laxa, Stigmina carpophilla, Cytospora cincta), necesitând aplicarea tratamentelor la avertizare. Trebuie avut in vedere ca poate fi afectat de ingheturile care pot aparea primavara tarziu. Ca si la alte specii, seceta prelungita influenteaza marimea fructelor, in sensul ca sunt mai mici si implicit productia va scade in aceste conditii.
Fructul cu coacerea foarte timpurie se înscrie la mărimea medie ( aprox 60 g), simetric, de formă rotundă. Culoarea de fond a pieliţei este portocalie cu roşu carmin pe partea însorită.
Pulpa este portocalie deschis, cu textură fină, cosistenţă moale, neaderentă la sâmbure.
Sâmburele este de mărime medie, uşor alungit cu miezul putin amarui.
Soiul se preteaza foarte bine pentru comercializare in stare proaspata in piete dar si pentru prelucrare sub forma de compoturi, gemuri si fructe confiate.
Epoca de coacere este timpurie: 20 iunie – 5 iulie
Pentru o productie mare de fructe in livezi, se recomanda se solicita portaltoiul cais franc atunci cand se planifica o astfel de plantatie..
Prtaltoi folosit: Mirobolan