Piersic

Morfologie

Piersicul, este un pom fructifer care atinge 8 m înălțime, crengile
sunt relativ drepte cu ramificații puține.
 Frunzele lui sunt pe margini ușor zimțate de formă lanceolată, având
lungimea între 8 – 15 cm și lâțimea de 2 – 4 cm.
 Florile cu un diametru de 2,5 – 3,5 cm, au o formă cupolă, fiind de
culoare roză sau galbenă.
 Fructele acoperite frecvent de peri, au forma sferică
cu un diametru de 4 – 10 cm, având nuanțe de culoare de la verde deschis,
galben la roșiatic. Sâmburele așezat central este de consistență dură.

Cultivare

În Europa Centrală, piersicul
pentru a fi ferit de frig, este plantat în podgorii de
 viță de vie. Pomii sunt sensibili la frig, de aceea se
practică frecvent altoirea
 prunului cu mlădițe de piersic.

Piersicul rezistă la temperaturi de până la -30 de grade Celsius
în timpul iernii, însă dacă după înflorirea ramurilor, temperatura scade la mai
puțin de -4 de grade, florile se scutură iar pomul nu mai poate produce fructe
în anul respectiv. Astfel, înghețurile neașteptate din timpul primăverii sunt
destul de problematice, întrucât piersicul înflorește destul de devreme (la
începutul primăverii). De asemenea, pentru ca fructele să se coacă, este nevoie
ca temperatura din timpul verii, în luna cea mai fierbinte, să fie între 20 și
30 de grade.

Țări importante care cultivă piersicul sunt China, Iran, Franța dar și țări
mediteraneene precum
 Italia, Spania, Grecia. Mai de curând, țări precum Statele Unite, Canada și Australia au devenit de asemenea
țări importante producătoare de piersici.



Afișez 1–18 din 32 de rezultate