🍑 Piersic plat Filip altoit pe piersic franc – soi românesc timpuriu, cu fructe turtite, dulci și parfumate, ideal pentru livezi și grădini
Filip este un soi românesc de piersic plat (tip „peste”), obținut la SCDP Băneasa, foarte apreciat pentru fructele turtite, roșii pe fond galben, cu pulpă albă, dulce, suculentă și aromă fină. Maturarea are loc în a doua jumătate a lunii iulie, fiind ideal pentru consum proaspăt și apreciat în piață pentru aspectul comercial deosebit.
Altoit pe portaltoi de piersic franc, pomul are vigoare mare, este adaptabil la condiții variate de sol, cu rezistență bună la secetă și ger, potrivit pentru livezi tradiționale și grădini familiale.
🔧 Caracteristici tehnice:
-
Vârstă pom: 2 ani
-
Portaltoi: piersic franc (viguros)
-
Origine soi: România – SCDP Băneasa
-
Tip fruct: plat (turtit, „donut”)
-
Perioada de coacere: a doua jumătate a lunii iulie
-
Fruct: mediu-mare (110–130 g), turtit, roșu intens pe fond galben
-
Pulpa: albă, fină, suculentă, neaderentă la sâmbure
-
Gust: dulce, aromat, cu aciditate scăzută
-
Polenizare: ✅ autofertil – nu necesită polenizatori
-
Intrare pe rod: la varsta de 2–3 ani
-
Productivitate: constantă, foarte bună
-
Rezistență: bună la secetă, ger și boli comune
-
Păstrare: 5–6 zile după recoltare
Pomul este viguros, rodeşte pe ramuri mixte, este rezistent la ger şi are o mare capacitate de regenerare, necesită tratamente pentru protejarea de atacul agenţilor patogeni, precoce şi foarte productiv.
Este primul soi de piersic cu fructul plat „sandwich” şi pulpă albă, omologat în România.
Fructul este mic ca mărime, 55-65 grame şi foarte aplatizat, pubescenţa este fină, culoarea de fond este galben-verzuie, iar cea acoperitoare este roşu-închis, repartizată în plăci foarte atractiv, pulpa este albă fără infiltraţii de roşu, fină, aromată cu 12-14% substanţă uscată, sâmburele este foarte mic şi aplatizat.
Zona de cultură: Dobrogea şi alte centre favorabile de cultură a piersicului din România.
Pomul intrarea pe rod in anul trei de la plantare.
Eficienţa economică:
– producţia medie este de 30-35 kg/pom, revenind 18,7-22,0 tone/ha pentru o densitate de 625 pomi/ha (distanţa de plantare 4/4 m) sau de : 25,0-29,0 tone/ha pentru o densitate de 833 pomi/ha (4/3 m).
Domeniul de aplicabilitate:
– plantaţii comerciale cu densitate sporită, plantaţii individuale, singur sau în conveer cu alte soiuri;
– recomandat atât pentru consum în stare proaspătă, cât şi pentru procesare sub formă de compot din fructe întregi;
– deschide o nouă perspectivă în comerţul cu fructe proaspete şi în industria de conserve.
Este un soi autofertil şi nu are nevoie de polenizatori
Epoca de maturare: decada a II-a – a III-a a lunii iulie.
Portaltoi folosit: piersic franc
Pepiniera Dumbrava, produce pomii fructiferi sub controlul I.T.C.S.M.S. Constanta si Directia Fitosanitara Constanta
Filip, Pomi,fructiferi, altoiti ,prun, cais, piersic, nectarin, Cobadin, Valu lui Traian, Basarabi, Constanta, Medgidia, Tulcea