Cais

Caisul reprezintă una dincele mai apreciate specii pomicole atât pentru consum în stare proaspata a fructelor dar mai ales pentru prelucrare. Practic posibilităţile de desfacere pe piaţă ale caiselor sunt nelimitate.

Caisul deţine o pondere destul de mică din suprafaţa pomicolă din România(cca. 5-6%).

Reanalizarea acestei specii în cadrul sistemului de producţie vegetală pomicolă, poate revigora cultura caisului, deşi suprafaţa ocupată de cais în viitorul apropiat, în ţara noastră, nu va depăşi 10.000–12.000ha.

Caisul gaseste conditii favorabile de dezvoltare in spatiul cuprins intre paralelele 48o latitudine nordica si 35o latitudine sudica,in zona subtropicala, exceptimd zona tropicala propriu-zisa. Desi are o rezistenta mare la ger (pana la -27o C…-30oC) si ocupa un areal atat de vast, cultura industriala a caisului este totusi restransa, suprafata livezilor de cais fiind estimata la aproximativ 350 – 380 mii hectare.

Pomii de cais intra relativ repede pe rod, in anul 3-5 de la plantare, in conditii de mediu favorabile si prin aplicarea unor tehnologii de cutura adecvate, realizeaza productii mari si sustinuta an de an, iar atunci cand sunt altoiti pe cei mai productivi portaltoi, reusesc pe tipuri variate de sol. Caisul poate fi cultivat si in regiuni de stepa, fiind una dintre speciile pomicole cele mai rezistenta la seceta.

Capacitatea redusă de adaptare, slaba rezistenţă la gerurile de revenire (ceea ce duce la recolte inconstante), împiedică extinderea pe un areal mai mare a acestei specii valoroase.

Cererea mare de fructe pentru consumul proaspat este determinata de continutul ridicat in zaharuri, saruri minerale, vitamine si acizi, compozitie care le confera o mare valoare alimentara.

Compozitia chimica bogata a fructelor le confera si valoare de medicament putand fi consumate in cazuri de astenie fizica si intelectuala, anemie, insomnii, convalescenta. Sunt recomandate de asemenea, in alimentatia copiilor rahitici si cu intarziere in crestere.

Caisele sunt prelucrate sub forma de compot, fructe in sirop, sirop, gem, dulceata, peltea, marmelada. Pot fi prelucrate, de asemenea, sub forma de bauturi nealcoolizate, ca suc sau nectar sau alcoolizate sub forma de distilat si lichior.

Caisele sunt foarte apreciate atat pe piata interna cat si la export sub forma de fructe uscate, iar pentru multe popoare din zonelecu climat rece fructele de cais sunt considerate delicatese.

Pentru o plantatie sanatoasa si viguroasa, trebuie sa aplicati programul preventiv de combatere a bolilor si daunatorilor la cais.

Pomii de cais produsi in Pepiniera Dumbrava sunt aclimatizati, fara virusi , iar soiurile sunt 100% autentice.

Soiuri de cais pe care pepiniera pomicola Dumbrava le produce din colectia proprie: Amiral, Auras, Augustin, Cea Mai Buna de Ungaria, Comandor, Dacia, Fortuna, Favorit, Goldrich, Horcot, Harogem, Mains, Mamaia,Olimp, Sirena, Sulmona, Tudor.

Pomii se incadreaza pentru Programul de Reconversie Pomicola .

Afișez 1 - 18 din 19 rezultate