Cand plantam pomii fructiferi ?

Care este perioada optima de plantare a pomilor fructiferi ? Toamna sau primavara ?

Cand plantam pomii fructiferi ?

Perioada optima de plantare a pomilor fructiferi este toamna, incepand cu jumatatea lunii octombrie, imediat dupa ce pomii intra in stadiul de repaus vegetativ (caderea frunzelor) si se poate prelungi pana la inghetul solului. Datorita faptului ca tara noastra beneficiaza de toamne lungi si calduroase, dar si de precipitatii abundente, acestea sunt avantaje care duc la o prindere apropiata de procentul de 100%.

In aceste conditii radacinile isi vindeca usor ranile aparute in urma transplantarii dar si cresterea unor radacini tinere care vor hrani pomii cu substante necesare rezistentei la conditiile vitrege ale ierii.

Practic, pomii plantati in perioada de toamna, ies din perioada de iarna mult mai rezistenti, iar primavara vor intra in perioada de vegetatie mult mai vigurosi fata de pomii plantati primavara.

Aceasta diferenta de vigurozitate se observa pana in iarna urmatoare. Pomii plantati primavara, vor avea o intarziere in maturarea ramurilor dar si un deficit de substante necesare trecerii prin iarna urmatoare, deci o rezistenta mult diminuata la degeraturi.

In plus, pomii plantati iarna vor creste cu cca 20-30% mai vigurosi fata de cei plantati primavara.

Plantarea in perioada de toamna ESTE SIGURA !

Plantarea de primavara da rezultate bune cu cat se face mai devreme. Plantarea pomilor fructiferi primavara, este recomandata a se efectua inainte de umflarea mugurilor, prinderea fiind conditionata de udarile repetate, ce devin absolut obligatorii in perioada de seceta.

Pepiniera Dumbrava !