🍑 Cais Favorit altoit pe Mirobolan – soi târziu românesc, cu fructe dulci și aromate
Favorit este un soi de cais românesc, obținut la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Baneasa, cunoscut pentru fructele, dulci, cu pulpă fermă și aromată. Este ideal pentru consum proaspăt, dar și pentru procesare (gem, compot, uscare), datorită calităților gustative excelente.
Altoit pe portaltoi Mirobolan (Prunus cerasifera), dezvoltă o vigoare bună, se adaptează ușor în diverse condiții de sol și are o bună toleranță la secetă și boli. Soiul este recomandat atât pentru livezi familiale, cât și pentru plantații comerciale.
🔧 Caracteristici tehnice:
-
Vârstă pom: 2 ani
-
Portaltoi: Mirobolan (viguros, adaptabil)
-
Origine soi: România – SCDP Baneasa
-
Perioada de coacere: sfarsit de iulie
-
Fruct: mare (60–65 g), portocaliu cu ușoare tente roșiatice
-
Pulpa: fermă, suculentă, portocalie
-
Gust: dulce, echilibrat, aromat
-
Sâmbure: neaderent
-
Polenizare: ✅ autofertil cu perioada de inflorire medie (sfarsitul lunii martie-inceputul lunii aprilie).
-
Intrare pe rod: anul 3 de la plantare
-
Productivitate: constantă, bună
-
Rezistență: bună la ger și tolerant la boli specifice caisului
📦 Cais Favorit (2 ani) altoit pe Mirobolan – un soi tarziu, gustos și rezistent, ideal pentru orice grădină sau livadă!
Mai multe caracteristici si beneficii →
Pomul (cais Favorit) este un soi romanesc, semiviguros, cu coroana larga si ramurile de schelet bine garnisite, cu formatii de rod scurte.
Este slab atacat de Monilinia si Alternaria, mediu atacat de Clasterosporium.
Soiul este autofertil, cu perioada de inflorire medie (sfarsitul lunii martie – inceputul lunii aprilie)
Fructul este mare, in medie 60-65 g, de forma ovoida, cu cavitatea pedunculara de adâncime si lărgime medie. Epiderma de culoare portocalie, suflata cu rosu pe partea însorita. Pulpa portocalie, este consistenta, potrivit de suculenta, cu gust plăcut aromat. Sâmburele este neaderent la pulpa, relativ mic, respectiv 5,6%
din greutatea fructului.
Destinatie : utilizarea fructelor pentru consum in stare proaspata si pentru industrializare (gem,compot, nectar).
Calitati: Rezistenta buna la ger, la bolile specifice caisului, precum si la manipulare si transport; precocitate.
Defecte: tendinta de supraincarcare cu fructe.
Pentru a avea o plantatie sanatoasa si viguroasa, insusiti-va programul preventiv de combatere a bolilor si daunatorilor la cais.
Utilizare: destinatia fructelor pentru consum in stare proaspata si pentru industrializare; prelungeste perioada deconsum.
Epoca de coacere a fructelor: tarzie in a treia decada alunii iulie pana la jumatatea lunii august.
Portaltoi folosit: Mirobolan (corcodus)
Polenizare: Este un soi autofertil cu perioada de inflorire tarzie.
Perioada de plantare: in intervalul octombrie -martie cand planta este in repaus vegetativ (nu are frunze) si pamantul nu este inghetat. Mai multe detalii AICI !
Saparea gropilor / Pichetarea terenului / Sfaturi utile – program tratamente
Pentru livrarile in afara pepinierei se adauga costul de ambalare si transport, care variaza in functie de cantitate si punctul de destinatie. Costurile de transport depind de politica operatorului de transport.
Pepiniera pomicola Dumbrava emite la cerere certificat de calitate si conformitate pentru materialul de plantare.