🍒 Cireș Bigarreau Moreau altoit pe mahaleb – soi vechi, fructe mari și gust dulce
Bigarreau Moreau este un soi clasic de cireș dulce, apreciat pentru calitatea fructelor, pulpă fermă și gust dulce, cu rezistență relativă la crăpare. Pomii pot avea vigoare medie‑mare, iar fructele se remarcă prin culoare roșie intensă, lucioasă și consistență bună.
Altoit pe portaltoi mahaleb, pomul beneficiază de un sistem radicular robust, compatibil cu condiții diverse de sol și gestionabil la dimensiuni clasice ale cireșilor.
🔧 Caracteristici tehnice:
-
Vârstă pom: 2 ani
-
Portaltoi: Mahaleb
-
Origine soi: varietate veche europeană (Franta)
-
Perioada de înflorire: timpurie – înaintea multor soiuri comerciale
-
Perioada de coacere: jumatatea lunii mai
-
Fruct: mediu spre mare (≈ 2 cm diametru), formă rotundă, coajă roșu‑închis spre negru la maturitate
-
Pulpa: fermă, suculentă, roșie, gust plăcut dulce
-
Sâmbure: neaderent
-
Polenizare: ❗ nu este autofertil — are nevoie de polenizatori compatibili (ex: Van, Lapins, Giorgia)
-
Intrare pe rod: moderat spre rapid, în funcție de management
-
Productivitate: bună, dar poate fi mai variabilă la vârste tinere
-
Rezistență / vulnerabilități: relativ bună la crăpare, dar sensibilitate în perioade ploioase apropiate de coacere
Mai multe caracteristici si beneficii →
Descriere:
– este un soi francez, cu origine genetică necunoscută, dar se presupune că a fost selecționat în Maroc în anul 1935.
– pomul este de vigoare mare, cu coroana largă, globuloasă, frunziș bogat, verde închis, foarte productiv, cu înflorire medie – tardivă.
– rodește preponderent pe buchete de mai;
– este un soi autosteril și intră pe rod, în anul 5 de la plantare ;
– formează pereche intersterilă cu Bigarreau Burlat.
Caracteristici fruct:
– fructul este mare de 6-7 g, cordiform, cu epicarpul de culoare roșu – viu, lucios ;
– soiul este destul de sensibil la crăparea provocată de ploaie și la atacul de Monilinia;
– fructul are pedunculul mediu;
– pulpa este cărnoasă, semipietroasă, de culoare roșie, este potrivit de dulce, plăcut acidulată, bună pentru consum în stare proaspătă;
– sâmburele nu aderă la pulpă;
– fructul conține circa 14% substanță uscată în suc.
Polenizatori: Van, Germersdorf, Bigareau Burlat
Utilizare: destinatia fructelor pentru consum in stare proaspata si pentru industria alimentara (gem, compot, nectar etc).
Epoca de coacere a fructelor: jumatatea lunii mai
Polenizare: Este un soi autosteril ( are nevoie de polenizatori ).
Portaltoi folosit: mahaleb
Perioada de plantare: in intervalul octombrie -martie cand planta este in repaus vegetativ (nu are frunze) si pamantul nu este inghetat. Mai multe detalii AICI !
Saparea gropilor / Pichetarea terenului / Sfaturi utile – program tratamente
Pentru a avea o plantatie sanatoasa si viguroasa, insusiti-va programul preventiv de combatere a bolilor si daunatorilor la cires / visin.
Pentru livrarile in afara pepinierei se adauga costul de ambalare si transport, care variaza in functie de cantitate si punctul de destinatie. Costurile de transport depind de politica operatorului.