🍒 Cireș Van altoit pe mahaleb – soi clasic, fructe robuste cu gust echilibrat
Van este un soi de cireș dulce, originar din Canada (British Columbia), apreciat pentru produsivitatea ridicată, fructele ferme, culoarea roșie-închis spre negru și gustul dulce intens.
Altoit pe portaltoi mahaleb, pomul combină vigoarea și adaptabilitatea tradițională cu calitățile soiului Van, fiind potrivit pentru livezi clasice, precum și pentru grădini profesioniste.
🔧 Caracteristici tehnice:
-
Vârstă pom: 2 ani
-
Portaltoi: Mahaleb
-
Origine soi: Canada (Summerland Research Station)
-
Perioada de înflorire: mijlocie
-
Perioada de coacere: sezon mediu — Van ajunge „mid-season”, cu fructe care se coc înainte de Bing în multe regiuni
-
Fruct: mediu‑mare, formă ușor cordiformă, culoare roșu-închis / aproape negru la maturitate
-
Pulpa: fermă, suculentă
-
Gust: dulce, cu echilibru între zahăr și aciditate
-
Sâmbure: neaderent
-
Polenizare: ❗ necesită polenizator (nu este autofertil) — Van este considerat autoincompatibil
-
Intrare pe rod: producțiile apar în primii ani, dar randamentul crește pe măsură ce pomii se maturizează
-
Productivitate: ridicată, cu potențial bun de producție anuală
-
Rezistență: Van este cunoscut pentru o bună toleranță la crăparea fructelor sub ploi apropiate de recoltare
Mai multe caracteristici si beneficii →
Ciresul Van produs in Pepiniera Dumbrava, este un pom de vigoare medie spre mare, prezintă cresteri moderate si formează o coroană larg piramidală, permeabilă pentru lumină spre interior.
Ramurile de semischelet sunt bine garnisite cu formatiuni fructifere scurte.
Înfloritul este de intensitate medie spre mare; face parte din grupa a doua de intersterilitate, fiind polenizat de Stella, Lambert, Big. Napoleon, Hedelfinger.
Cires Van este un soi precoce, rodeste abundent, fiind considerat cel mai productiv soi din cultură.
Fructul este mare 7,5 – 8,3 g în primii ani de rod si 6,5 – 7,0 g în perioada de plină rodire, de culoare rosie strălucitoare, cu pulpa pietroasă, suc slab colorat, gust dulce – acidulat. Este sensibil la crăpare.
Zonarea: în toate zonele de cultură a ciresului.
Observatii si recomandări: odată cu înaintarea în vârstă a pomilor, pentru păstrarea unui calibru mare a fructelor, trebuie prevenită tendinta accentuată de supraîncărcare pe buchete de mai, prin stimularea cresterilor vegetative si mutarea rodului pe ramuri mijlocii prin măsuri agrotehnice specifice (tăiere mai severă, irigare si fertilizare suplimentară).
Utilizare: destinatia fructelor pentru consum in stare proaspata si pentru industria alimentara (dulceata, compot etc).
Epoca de coacere a fructelor: sfârsitul celei de a doua decade a lunii iunie (functie de conditiile climatologice si zonare).
Polenizare: Este un soi autosteril ( are nevoie de polenizatori ) recomandat Stella.
Portaltoi folosit: Mahaleb
Perioada de plantare: in intervalul octombrie -martie cand planta este in repaus vegetativ (nu are frunze) si pamantul nu este inghetat. Mai multe detalii AICI !
Saparea gropilor / Pichetarea terenului / Sfaturi utile – program tratamente
Pentru a avea o plantatie sanatoasa si viguroasa, insusiti-va programul preventiv de combatere a bolilor si daunatorilor la cires / visin.
Pentru livrarile in afara pepinierei se adauga costul de ambalare si transport, care variaza in functie de cantitate si punctul de destinatie. Costurile de transport depind de politica operatorului de transport.
Pepiniera Dumbrava, produce pomii fructiferi sub controlul I.T.C.S.M.S. Constanta si Directia Fitosanitara Constanta