Cires

Ciresele sunt fructe extrem de populare,consumate de secole. Fiind printre primele fructe care apar primavara, sunt foarte cautate pe piata, atat pentru consulmul in stare proaspata, cat si pentru prelucrare in diferite produse (compot, dulceata, gem, jeleu, suc, sirop).

Este foarte important ca pomii pe care urmeaza sa fie plantati sa fie procurati din locuri specializate, sa fie autentici, vigurosi si sanatosi si sa nu para deshidratati. Ciresul poate fi altoit pe puieti de franc, mahaleb sau portaltoi vegetativi.

La infiintarea unei culturi de cires se are in vedere productivitatea soiului, rezistenta la boli, si sa se poata fecunda reciproc, deoarece sunt unele soiuri intersterile. De altfel, este bine ca in cultura sa existe 2-3 soiuri distincte pentru asigurarea polenizarii.

Plantarea pomilor se face toamna sau primavara foarte devreme.
Ciresii se planteaza la 5,5-6,0 m intre randuri si la 4-5 m pe rand, in functie
de vigoarea portaltoiului. Este bine de stiut ca mahalebul imprima o vigoare
mai mica pomilor.

Taierile necesare in primul an dupa plantare trebuie executate regulat ca si taieri de formare. La ciresi scurtarea ramurilor de garnisire a sarpantelor se face la 25-35 cm.
Dupa intrarea pe rod se fac mai putine taieri de rodire pentru ca taierile prea severe si in lemn gros pot duce la uscarea pomilor.

Cerintele ciresului fata de factorii de mediu:
Ciresul are cerinte destul de mari fata de caldura, in special in perioada de primavara. Este o specie la care necesarul de frig este mare, intre 1000 si 1700 ore, in functie de soi, ceea ce face ca ciresul sa aiba un repaus profund mai mare si sa nu fie afectat decat rar de inghetul de revenire,
din cauza decalarii in ferestrele de iarna.

Pe perioada iernii, mugurii rezista la temperaturi de -24 grade Celsius, in faza de buton la -5,5 grade celsius iar la deschiderea florilor la -2,2 grade celsius. Nu suporta temperatura ridicata si arsita din timpul verii.

Afișez toate cele 18 rezultate