Par

Parul (Pyrus comunis) numit în unele regiuni şi prăsad (Moldova), este un arbore cu frunze căzătoare din familia Rosaceae, care creşte până la 10–20 m înălţime şi al cărui fruct este para.
Trăieşte în medie 65 ani, în cazuri excepţionale poate ajunge la 400 de ani. Are rădăcină lemnoasă şi profundă, trunchiul drept, culoare gri cu coaja crăpată, frunze ovale până la 10 cm lungime, cu contur verde închis.
Florile sale sunt albe sau roz cu petale de 1,5 cm, iar fructul este comestibil.

Creşte în regiuni cu climat temperat şi umed, rezistă bine la frig dar verile calde şi secetoase împiedică fructele să crească. Clima cea mai bună se caracterizează prin ierni cu frig dar cu puţine îngheţuri primăvara şi veri cu temperaturi moderate. Înfloreşte la 7 °C şi rezistă până la -18 °C, dar în plin repaus din iarnă şi până la -40 °C.

Există o gamă de varietăţi adaptate la diferite clime în interiorul zonei temperate şi la clime reci din munţii tropicali cu media de 13 °C şi precipitaţii medii anuale de 800 – 1000 mm.

Pyrus communis provine din Europa orientală şi Asia Mică. În excavaţiile arheologice s-au găsit resturile unui arbore domesticit datând din anul 3000 î.Hr. Romanii au îmbunătăţit şi răspândit cultivarea parului.

În ziua de azi principalii producători sunt: China, Italia, Statele Unite, Spania, Argentina, Germania, Coreea, Japonia, Turcia şi Africa de Sud. Cea mai mare productivitate o are Austria cu 44 tone pe hectar.

Pepiniera “DUMBRAVA” produce soiurile de par categoria CERTIFICAT sau CAC sub atenta supraveghere a Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Semintelor si Materialului Saditor.

Afișez 1 - 18 din 26 de rezultate