Cais Dacia
Soiul de cais Dacia este de origine romaneasca brevetat in anul 1994.
Fructul este de marime mare 85-95 g.
Forma fructului de cais Dacia este sferica, cavitatea pedunculara este de adancime si largime medie. Pielita este de culoare portocalie stralucitor. Grosimea pielitei este mijlocie, fin catifelata. Aspectul deosebit al acestei caise este conferit de forma sferica usor turtita la poli.
Pedunculul la caisul Dacia, este scurt si gros, de culoare verde inchis, bine prins pe ramura.
Pulpa este ferma , fina, suculenta de culoare portocaliu intens, neaderenta la sambure.
Gustul este foarte bun, echilibrat, cu aroma placuta specifica caiselor. Samburele este mic, sferic, bombat, tras spre varf, de culoare cafenie deschisa si cu miezul dulce.
Pomul este de vigoare medie mica, cu ramurile de schelet puternice, de culoare bruna-rosiatica, cu lenticele mijlocii si ramurile de rod scurte, numai tip buchet. Lastarii anuali sunt mediu vigurosi si cu internodii scurte, mugurii vegetativi sunt mijlocii de culoare bruna-purpurie, iar mugurii floriferi sunt mari, ovoizi, puternic bombati. frunzele sunt mijlocii de forma deltoida cu varf acuminat si marginile serat crenate.
Pomul intra pe rod in anul III de la plantare, manifestand precocitate de rodire.
Rezistanta la boli: buna la Monilinia laxa, Stigmina carpophilla si Cytospora cincta. Soiul a fost selectat in 1982.
Inflorire: medie, florile sunt mari, cu petale rotunde sau scurt ovate, de culoare alba. Pistilul este egal cu staminele.
Rezistenta la ger si iernare: buna, pierderile de muguri floriferi fiind reduse in anii cu accidente climatice.
Caractere agronomice: Productia medie/pom este de 40-45 kg/pom la o densitate de 625 pomi/ha. Caisul Dacia este un soi de cais cu epoca de coacere timpurie, cu aspect comercial deosebit conferit de marimea, forma si culoarea fructului cu calitati gustative foarte bune si cu nivelul elementelor biochimice ale calitatii ridicat. Prezinta rezistenta la manipulare si transport.
Utilizare: destinatia fructelor pentru consum in stare proaspata si pentru industrializare.
Epoca de coacere a fructelor: ajung la maturitatea de recoltare si consum in jurul datei de 1-10 iulie.
Portaltoi folosit: cais franc sau mirobolan (corcodus)
Polenizare: Este un soi autofertil cu perioada de inflorire medie.
Perioada de plantare: in intervalul octombrie -martie cand planta este in repaus vegetativ (nu are frunze) si pamantul nu este inghetat. Mai multe detalii AICI !
Saparea gropilor / Pichetarea terenului / Sfaturi utile – program tratamente
Pentru livrarile in afara pepinierei se adauga costul de ambalare si transport, care variaza in functie de cantitate si punctul de destinatie. Costurile de transport depind de politica operatorului de transport.
Pepiniera pomicola Dumbrava emite la cerere certificat de calitate si conformitate pentru materialul de plantare.
Location | |
---|---|
Soi cu coacere mijlocie |
Cais Dacia / zarzar
Gustul este foarte bun, echilibrat, cu aroma placuta specifica caiselor.
Pomul intra pe rod in anul III de la plantare, manifestand precocitate de rodire.
Productia medie/pom este de 40-45 kg/pom
Epoca de coacere a fructelor: ajung la maturitatea de recoltare si consum in jurul datei de 1-10 iulie.
Suport de specialitate pentru pomicultori
Pomii fructiferi sunt foarte productivi daca sunt ingrijiti corespunzator.
Pentru a obtine productii deosebite cu pomii fructiferi altoiti de la Pepiniera Dumbrava ne straduim sa venim in ajutorul clientilor nostri cu sfaturi si sugestii utile.
Mai jos puteti accesa cele mai frecvente sfaturi si sugestii necesare in cresterea pomilor fructiferi