Degajarea terenului

DEGAJAREA TERENULUI este o operatie obligatorie, mai ales pentru un teren care nu a fost lucrat ani de-a randul. Aceasta actiune face posibila o pichetare corectă a terenului si elimina concurentii la hranire ai tinerilor pomi. Există situatii cand noua plantatie se infiinteaza pe locul uneia vechi in care majoritatea pomilor au pierit prin uscare, fara sa fi avut loc o defrisare generala. In aceste cazuri mai pot exista ici colo cativa pomi care in ciuda varstei inaintate continua sa mai produca.

Tenstatia pastrarii acestora in cadrul noii plantatii poate exista de multe ori; dar trebuie sa se tina seama de faptul ca, in acest caz,
ei dicteaza forma de pichetare si distantele intre pomi si intre randuri, ca pot fi purtatori de virusi, microplasme , bacterii ricketsii, ciuperci,etc., cu posibilitatea de infectare a pomilor tineri si ca, oricum, se afla in perioada de declin fiziologic. Din aceste motive este recomandata defrisarea lor prin scoaterea din radacini. La fel se va proceda si cu ceilalti arbori sau arbusti crescuti spontan in perimetru. La stabilirea geometriei de pichetare si a distantelor se va tine cont de faptul ca este indicat ca locurile de plantare a pomilor sa nu se suprapuna cu locurile din care au fost scosi pomii batrani.