Distante plantare

STABILIREA DISTANTELOR DE PLANTARE

a)Stabilirea distantelor intre pomii de pe rand

O regula veche, dar valabila, este aceea ca ramurile pomilor vecini pe rand nu trebuie sa se impreuneze, ba mai mult, intre extremitatile
lor trebuie sa existe si un spatiu sufficient pentru aerisire si pentru acces in cursul lucrarilor de intretinere inclusive de recoltare.

Acest lucru este valabil in cadrul livezilor clasice pentru ca in livezile intensive acest aspect nu se mai respecta de multe ori.

Respectand principiul expus la inceput putem fi, de cele mai multe ori, siguri ca nici sistemele radiculare ale pomilor vecini nu se vor
intrepatrunde. Pentru a nu crea confuzie mai ales pentru pomicultorul incepator vom trata separate cele doua situatii diferite si anume stabilirea distantelor in cazul livezilor clasice si apoi in cazul celor intensive si semiintensive.

In cazul livezilor clasice se recomanda plantarea de puieti cu vigoare mare. Este adevarat ca productia de fructe la hectar in livezile
clasice este mai mica decat in livezile intensive dar durata de maxima productivitate este mai indelungata (18-20 ani). Trebuie spus ca si durata necesara pana la rodirea economica este cam mare (8-10 ani), dar si faptul ca pomul poate supravietui si rodi multumitor 50-60 sau chiar mai multi ani. In general, in livezile clasice distanta dintre pomii de pe un rand este egala cu cea dintre randuri si, prin urmare, se va utiliza pichetarea in patrat sau in sah.

Exista si situatii cand, pentru anumite soiuri, distanta intre randuri nu mai poate coincide cu cea dintre pomii pe randu pentru ca ar
fi prea mica pentru accesul utilajelor de care se poate dispune. In aceste cazuri distanta intre randuri se va majora cerespunzator pierzand astfel constient din densitate. Orientativ se face precizarea ca inaltimea minima de acces a mijloacelor motorizate existente la noi este de 2 m. Practica indelungata in exploatarea livezilor clasice a permis stabilirea unor jaloane orientative privind distantele intre pomi, pe rand:

Mar- 6 m intre pomi, pe rand

Par- 5-6 m intre pomi, pe rand

Prun- 4 m intre pomi, pe rand

Cires- 5 m intre pomi, pe rand

Cais- 4 m intre pomi, pe rand

Piersic – 3-4 m intre pomi, pe rand

Nuc – 10 m intre pomi, pe rand.

  1. b) Distantele intre randuri

In livezile clasice aceste distante nu pot fi mai mici decat cele impuse intre pomi pe rand. Pot fi insa ceva mai mari daca accesul mijloacelor mecanice existente impune acest lucru.
Se va avea in cedere accesul tractoarelor cu plug, cu discuri, a agregatelor pentru stropit, a mijloacelor de transport a materialelor pentru fertilizare etc.