Livada in sistem intensiv

Sistemul intensiv impune
folosirea de pomi de vigoare medie sau mica. Inaltimile acestora, la maturitate, nu depasesc 3-3,5 m. Infunctie de numarul de pomi plantati pe 1 ha  de teren, livezile intensive se incadreaza in una din urmatoarele trei categorii:

-livezi intensive cu densitate mica (400-634 pomi/ha)

-livezi intensive cu densitate medie (634-833 pomi/ha)

-livezi intensive cu densitate mare (833-1250 pomi/ha)

De regula se infiinteaza livezi intensive de mar, par, piersic, cais, visin si prun.

In proiectarea unei livezi intensive trebuie tinut seama de cel putin trei elemente importante: distanta intre randuri, distanta minima intre pomi pe rand si numarul de pomi la hectar.

Atunci cand au fost stabilite distantele intre randuri si intre pomi pe rand se poate trece la operatiunea de pichetare. Pentru aceasta este nevoie ca in prealabil, sa fi fost asigurat un numar de picheti din lemn cel putin egal cu numarul pomilor ce urmeaza sa fie plantati. Tinand cont de faptul ca pichetii pot fi folositi in continuare si ca tutori ai pomilor plantati este recomandat ca acestia sa aiba lungimi de cel putin 1,5 m, sa fie cat se poate de drepti sis a aiba o grosime care sa le confere o buna rezistenta. In afara de picheti mai este necesara o bobina de sfoara rezistenta.

Urmatoare faza importanta cu configuratie plana sau aproximativ plana alegerea directiei randurilor va trebui sa tina seama de faptul ca este necesara asigurarea unei cat mai bune iluminari a pomilor de catre razele de soare.

In cazul terenurilor in panta, pe langa asigurarea unei iluminari optime a pomilor se va tine seama si de asigurarea unei posibilitati optime de lucru a masinilor agricole.

Dupa cum s-a mai spus, o asezare judicioasa a randurilor permite activitatea normal a masinilor chiar in terenuri cu panta pronuntata fara a recurge la terasari costisitoare. Alegerea directiei randurilor trebuie sa tina seama de doi factori importanti:

-evitarea riscului de rasturnare a masinilor agricole in timpul efectuarii lucrarilor in livada;

-evitarea rampelor foarte abrupte care sa poata invinge forta motoarelor masinilor agricole.