Cand plantam pomii fructiferi ?
14 decembrie 2020Perioada optima de plantare
14 decembrie 2020Odata lamurite conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca solul vizat pentru infiintarea unei livezi si cerintele climatice ale zolei in vederea unei reusite si in urma constatarii ca ele sunt respectate in zona respectiva pot incepe lucarile premergatoare plantarii. Avertizam inca de la inceput ca lucrarea de fata se adreseaza in primul rand pomicultorului individual care are in vedere infiintarea unei plantatii de dimensiuni reduse (de la cativa ari la cateva hectare). Din acest motiv nu ne vom opri asupra principiilor de proiectare ale cailor de acces pietruite sau asfaltate, a aductiunilor de apa in vederea irigarii, a retelei de canale de irigatie sau asupra schemei de incadrare cu personal. Sunt insa si cerinte aproape obligatorii impuse atat de la infiintarea unei mari plantatii cat si in cazul uneia de dimensiuni reduse. Prima dintre acestea este imprejmuirea terenului destinat viitoarei livezi.
Imprejmuirea este o lucrare costisitoare, de multe ori fiind mai scumpa decat restul cheltuierilor ce urmeaza pana in momentul in care pomii sunt deja plantati (arat, desfundat, gropi, procurare de puieti, plantare). Solutia cel mai frecvent folosita in imprejmuirea livezilor este gardul din sarma impletita sprijinit de stalpi de beton. Gardurile din panouri de beton sau de metal montate pe stalp cu mult mai durabile dar si cu mult mai scumpe.
Utilitatea plantatiilor de pomi nu poate fi contestată. Atat pomii tineri cat si pomii pe rod pot fi grav afectati de animalele salbatice sau domestice care au acces liber in livada. lepurele este un pericol important pentru pomii aflati in primii ani de la plantare. Desigur că el poate găsi de multe ori rosturi in orice imprejmuire si nu este nevoie de multi pentru a distruge intr-o singură noapte sute si sute de pomi tineri. Din acest motiv se iau măsuri suplimentare in fiecare toamnă. Animalele mari (vaci, capre, cai etc.) pot produce pagube atat scoartei pomilor maturi cat mai ales coroanelor. Prin apucarea cu gura a ramurilor incărcate de rod, pot produce ruperi importante in coronae. Nu in ultimul rand, imprejmuirile sunt utile si dacă se tine seama de faptul că livezile sunt des vizitate si de unii semeni ai nostri care desi n-au cheltuit, n-au muncit, sunt mari amatori fructe proaspete. Pentru acestia imprejmuirile nu sunt niste redute invincibile dar una este să vină in vizita cu traista si alta atunci cand vin cu caruta.
In trecut se utilizau frecvent imprejmuirile din arbori sau arbusti teposi . In acest caz, costurile sunt mai reduse, dar eficienta este mai scazuta si anual, sunt necesare lucrări de intretinere si de limitare a expansiunii in exterior.