Operatia de plantare
14 decembrie 2020Program Cais -combatere daunatori – pana la intrarea pe rod
14 decembrie 2020Lucrarile specifice in primul an de la plantarea pomilor fructiferi
Pentru a evita deruta cititorilor vom considera in continuare ca plantarea s-a facut toamna si vom incepe asadar cu enumerarea lucrarilor in livada necesare chiar in iarna ce urmeaza plantarii. Se intelege ca aceste lucrari nu se refera si la pomii ce urmeaza sa fie plantati primavara urmatoare dar din aceasta primavara incolo ele vor fi aceleasi si pentru un caz si pentru celalalt.
In fond puietii plantati toamna au stat, peste iarna, in repaus vegetativ ca si cei plantati primavara. In iarna ce urmeaza plantarii de toamna se va aplica un tratament cu unul din insecticidele: Carbetox 0,3% sau Ultracid 20EC 0,2% sau Sinoratox 35 CE 0,2% sau Oleoecolux 1,5% sau unul dintre celelalte insecticide enumerate la capitolul Boli, daunatori, tratamente. Administrarea acestui tratament se va face in lunile ianuarie-februarie, intr-o zi cu temperature peste 0⁰C si cu vant slab. In vara ce urmeaza dupa plantarea pomilor plivitul lastarilor in tinerele coroane trebuie facut cu multa atentie, dar el nu este necesar in mod obligatoriu. Acum vor fi franati in crestere lastarii concurenti prin ciupirea varfurilor acestora atunci cand au deja lungimi de 15-20 cm (sfarsitul lui mai inceputul lui iunie). Tot acum vor fi indepartati complet lastarii crescuti inspre interiorul coroanei sau cele atacate de boli sau colonii de daunatori. Tocmai tarziu in vara, adica atunci cand formatiunile scurte au deja un mugure terminal se pot aplica taierile de vara (sfarsitul lui iulie). Astfel lastarii laterali crescuti pe ramificatiile principale de ax pot fi eliminate pentru aerisirea interiorului coroanei.Lastarii cu lungimi medii, crescuti vertical se vor reduce pana la aglomerari de vegetatie se vor opera rariri.
Daca in vara s-au aplicat taieri corespunzatoare, in iarna nu mai sunt necesare decat taierile de reducere a prelungirii ramurilor de schelet. In anii care urmeaza anului plantarii lucrarile in livada se diversifica si prezinta particularitati legate de specie, soi s.a. Ele nu mai pot fi tratate global cum s-a procedat pana acum cu pregatirea terenului si plantarea propriu zisa. Din aceasta caurza urmeaza cateva capitole in care pomicultorul va gasi raspuns la orice intrebare cu conditia sa stie ce anume urmareste sa obtina in livada proprie.