Visin

Visinul este originar din Asia Centrala, este specie tetraploida, fiind probabil un hibrid natural intre Cerasus avium si Cerasus fruticosa.
Nu creste spontan, dar semispontan este intalnit in jurul Marii Caspice, Caucaz, India, Iran, Asia Mica si Peninsula Balcanica. Dintre speciile prunoidee, este specia care urca
cel mai mult spre nord, pana la 60°.

In Romania se cultiva circa 6000 de hectare, din care jumatate in sistem intensiv. Pe suprafete mici sau pe langa casa, visinul este intalnit pe tot teritoriul tarii.

Visinele sunt foarte apreciate pentru consumul in stare proaspata sau pentru diversitatea preparatelor culinare sau de patiserie. Visinele au un efect benefic asupra organismului
uman, prin reglarea echilibrului acido-bazic, imbunatatirea compozitiei sangelui, in bolile renale, hepatice, cardiovasculare, etc.
Fructele contin vitaminele A,B1, C.Substante minerale (Fe,Ca, Mg, K,P), glucide care au rol depurative.

Recoltarea fructelor.
Fructele de visin se matureaza relativ esalonat in cadrul pomului si necesita recoltarea in 2-3 treceri pentru consumul in stare proaspata.
Recoltarea fructelor de masa se realizeaza manual, impreuna cu pedunculul.

Pentru industrializare, fructele se recolteaza la o trecere, mecanizat, prin scuturare pe prelate. Fructele scuturate sunt foarte perisabile si trebuie transportate la fabrica in cateva ore.

Afișez toate cele 5 rezultate