🍒 Cireș Cociu altoit pe mahaleb – soi românesc valoros, cu fructe mari și aromă excelentă
Cociu este un soi de cireș românesc, creat prin selecție pentru a oferi fructe mari, cu gust intens dulce-acidulat și o rezistență bună la boli și ger. Se remarcă prin productivitate ridicată și constantă, fiind potrivit atât pentru plantații comerciale, cât și pentru grădini familiale.
Altoit pe portaltoi mahaleb, dezvoltă vigoare medie spre mare, sistem radicular profund și rezistență la secetă, adaptându-se cu ușurință în soluri bine drenate.
🔧 Caracteristici tehnice:
-
Vârstă pom: 2 ani
-
Portaltoi: Mahaleb (Prunus mahaleb)
-
Origine soi: România
-
Perioada de înflorire: mijlocie
-
Perioada de coacere: jumatatea lunii iunie
-
Fruct: mare (7–9 g), sferic, culoare roșu închis
-
Pulpa: crocantă, suculentă, roșie
-
Gust: dulce-acidulat, intens, aromat
-
Sâmbure: neaderent
-
Polenizare: ❗ necesită polenizatori (ex. Van, Stella, Bigarreau Burlat)
-
Intrare pe rod: anul 3
-
Productivitate: foarte bună și constantă
-
Rezistență: ridicată la ger, tolerant la boli și crăpare
📦 Cireș Cociu (2 ani) altoit pe mahaleb – un soi românesc cu fructe mari, gust deosebit și adaptare excelentă în condițiile din România.
Mai multe caracteristici si beneficii →
Pomul de vigoare medie, rodire pe buchetede mai cu ramuri mijlocii. intra pe rod in anul IV-V de la plantare.
Fructul: Mărimea este foarte mare (cca 10,0-11,4 g), rosu inchis;
Forma: reniformă, turtită dorsoventral, uşor alungită la vârf.;
Epiderma: roşie închisă, aproape neagră la maturitatea deplină;
Pedunculul: de lungime şi grosime mijlocie (35 mm lungime), de culoare verde gălbui,glabru, cu suber prezent între peduncul şi fruct;
Pulpa: de culoare roşie spre roşie închisă, fermă, crocantă, cu suculenţă medie, cu gust dulce accentuat, uşor acidulată, cu suc intens colorat în roşu;
Gust: bun, foarte dulce, uşor acidulat şi cu aromă fină;
Sâmburele: marime mijlocie (0,4-0,5 g), eliptic mijlociu, neaderent la pulpă;
Epoca de coacere: decada a II-a a lunii iunie;
Productivitatea: soi precoce, rodeşte abundent (12-13 t/ha) şi constant;
Aprecieri generale: înflorire medie, rezistenţă bună la ger, secetă şi medie la bolile specifice cireşului. Fructele sunt destinate consumului în stare proaspătă şi industrializare.
Utilizare: destinatia fructelor pentru consum in stare proaspata si pentru industria alimentara (dulceata, compot etc).
Epoca de coacere a fructelor: jumatatea lunii mai
Polenizare: Este un soi autosteril ( are nevoie de polenizatori ).
Portaltoi folosit: Mahaleb
Perioada de plantare: in intervalul octombrie -martie cand planta este in repaus vegetativ (nu are frunze) si pamantul nu este inghetat. Mai multe detalii AICI !
Saparea gropilor / Pichetarea terenului / Sfaturi utile – program tratamente
Pentru a avea o plantatie sanatoasa si viguroasa, insusiti-va programul preventiv de combatere a bolilor si daunatorilor la cires / visin.
Pentru livrarile in afara pepinierei se adauga costul de ambalare si transport, care variaza in functie de cantitate si punctul de destinatie. Costurile de transport depind de politica operatorului de transport.
Pepiniera Dumbrava produce soiul de Cires Cociu si ceilalti pomi fructiferi sub directa supraveghera a I.T.C.S.M.S. Constanta si Directia
Fitosanitara Constanta.