🍒 Cireș Germersdorf altoit pe mahaleb – soi clasic, înflorire târzie și fructe aromate
Germersdorf (Germersdorfer / Germesdorfer) este un soi clasic de cireș dulce, apreciat pentru înflorirea târzie, ceea ce oferă o protecție față de înghețurile de primăvară, și pentru fructele sale cu gust echilibrat dulce‑acidulat, pulpă fermă și aromă plăcută.
Este des cultivat în Europa centrală și de est ca soi „de meci” pentru zona temperată.
Altoit pe portaltoi mahaleb, pomul capătă o vigoare clasică, adaptabilitate la soluri bine drenate și performanță consistentă în livezi tradiționale.
🔧 Caracteristici tehnice:
-
Vârstă pom: 2 ani
-
Portaltoi: mahaleb (Prunus mahaleb)
-
Origine soi: Europa centrală – soi istoric (“Germersdorf”)
-
Inflorire: târzie — întârzierea înfloririi reduce riscul pierderilor prin înghețuri
-
Perioada de coacere: mijloc spre sfârșit iunie (variază în funcție de climă locală)
-
Fruct: mediu spre mare (≈ 7–10 g)
-
Formă: cordiform / ușor alungită
-
Culoare: roșu întunecat la maturitate
-
Pulpa: fermă, suculentă, cu textură plăcută
-
Gust: echilibrat dulce‑acidulat
-
Sâmbure: neaderent
-
Polenizare: necesită polenizatori compatibili (ex: soiuri ca Van, Lapins)
-
Intrare pe rod: în primii ani, dar producții mai consistente din anul 3
-
Productivitate: bună și stabilă dacă ramurile sunt bine gestionate și pomul este echilibrat
-
Rezistență: toleranță moderată la boli și sensibilitate la condiții de umiditate în perioada de maturare
Mai multe caracteristici si beneficii →
Cires Germersdorfer (Uriasa de California, Plutane, De Banat sau Inima de Porumbel)
Varsta pomului: 2 ani
Pomul – are o coroana piramidala inalta, caracteristica, dupa care poate fi deosebit de alte soiuri, ca o pluta (plop), de unde si numele de Plutane. Infloreste la sfarsitul epocii de inflorire a ciresului, iar florile sunt mari, de culoare alba (inflorire tarzie).
Fructul de cires Germersdorfer este mare sau foarte mare, avand: H= 22,8 mm, D=23,6mm, greutatea medie = 7,5g, iar unele exemplare ajung la 13g. Forma – cordiforma obtuza, usor turtita dorso-ventral, foarte larga la baza si rotunjita la varf. Caracteristic pentru acest soi este faptul ca pe partea ventrala fructul are o tesitura evidenta, care incepe de la jumatatea lui spre varf si il ascunde ca o pana. Brazda ventrala este marcata de o dunga de culoare mai inchisa, foarte vizibila la inceputul coacerii.
Culoarea rosu-inchis, cu numeroase dungulite scurte de culoare galbuie, care se observa prin transparenta. Pedunculul – lung (50-55 mm), potrivit de gros, de culoare verde, bine prins de fruct. Cavitatea pedunculara – larga si adanca, este inchisa spre partea dorsala, iar spre cea ventrala formeaza o ferastruica dreptunghiulara cu lungimea egala cu 1/3 din diametrul fructului. Punctul stilar – de marime mijlocie, cenusiu, asezat pe conturul fructului sau chiar pe relief.
Pulpa –galbuie-albicioasa, cu nuanta roz in jurul samburelui, dulce, usor acidulata, cu gust excelent. samburele mijlociu (10x8x7 mm), ovoid, cu santurile ventrale inguste si superficiale; la baza, spre partea dorsala, are o tesitura caracteristica.
Recomandari: Cel mai valoros soi de cires cultivat in Romania. Se poate cultiva in toate zonele pomicole. La recoltare fructele nu trebuie sa fie umede, deoarece incep sa putrezeasca repede, chiar in timpul transportului.
Epoca de coacere a ciresului Germersdorfer – decada a II-a – a III-a a lunii iunie.
Portaltoi folosit: Mahaleb
Perioada de plantare: in intervalul octombrie -martie cand planta este in repaus vegetativ (nu are frunze) si pamantul nu este inghetat. Mai multe detalii AICI !
Saparea gropilor / Pichetarea terenului / Sfaturi utile – program tratamente
Pentru a avea o plantatie sanatoasa si viguroasa, insusiti-va programul preventiv de combatere a bolilor si daunatorilor la cires / visin.
Pentru livrarile in afara pepinierei se adauga costul de ambalare si transport, care variaza in functie de cantitate si punctul de destinatie. Costurile de transport depind de politica operatorului de transport.
Pepiniera Dumbrava, produce pomii fructiferi sub controlul I.T.C.S.M.S. Constanta si Directia Fitosanitara Constanta